X

Hepatozoon canis - nova klopna bolezen v Sloveniji

Psička Greta je mešanka, ki je bila pred kratkim posvojena iz zavetišča.

Ravno je dopolnila eno leto, ko je k nam prišla zaradi nenadnega začetka bruhanja, driske, potrtosti in zmanjšanega apetita.Telesna temperatura psičke je tekom diagnostike in zdravljenja nihala, in sicer od 39.6 do 41.2ºC, prav tako tudi njeno počutje. Razen zmernega povišanja števila belih krvnih celic, ki se je sčasoma povečevalo, drugih odstopanj v diagnostiki ni bilo. Po začetni (neuspešni) terapiji z antibiotiki, antacidi, dieto, itd., smo se odločili poslati kri v zunanji laboratorij na preiskavo na točno določenega povzročitelja. In že v dveh dneh smo prejeli rezultat: pozitivno na Hepatozoon canis.

Hepatozoon canis je enocelični parazit, ki se prenaša s pasjim klopom (Rhipicephalus sanguineus). Ta se okuži s krvjo okužene živali, in sicer so naravni rezervoar parazita lisice. Pes se okuži le tako, da klopa pojé, razvojna oblika povzročitelja se v črevesju sprosti, s krvjo se razširi po telesu – jetrih, ledvicah, vranici, bezgavkah, kjer s svojim razvojem uničuje celice in s tem povzroča vnetja. Približno 4 tedne po okužbi preide v bele krvničke in tako se klop ob hranjenju okuži.

Je zelo redka bolezen, ki v Sloveniji po nam znanih podatkih do sedaj še ni bila odkrita in je tako Greta najverjetneje prva diagnosticirana psička s to boleznijo. Redka pa je zato, ker je za okužbo potrebno, da pes inficiranega klopa pojé, klinični znaki so zelo nespecifični, pojenjajo in se znova pojavijo, bolezen pa lahko poteka tudi brez simptomov in le-ti izbruhnejo ob oslabljenem imunskem sistemu.

Bolezen je ozdravljiva. Za Greto pričakujemo, da bo v nekaj tednih popolnoma ozdravljena. Ob tem se poraja vprašanje koliko psov je še okuženih pa še niso bili odkriti. Vsekakor bomo v prihodnje še bolj pozorni tudi na to novo bolezen, ki je še en dober razlog več za preprečevanje infestacije s klopi z učinkovitimi sredstvi.

avtor: Petra Hodnik, dr.vet.med.

Nazaj na seznam