X

Zakaj sterilizacija/kastracija?

Ob vsakem pogledu na majhnega in ljubkega mladička se nam ogreje srce. Vendar, ali lahko vse te mladičke oddamo in ustrezno oskrbimo?!

Veliko mačjih in pasjih mladičkov se odvrže in prezgodaj odstrani od mamic. Pasji mladiči so od mame odvisni 2 meseca, mačji pa celo 3 mesece. Odstranitev še sesnih mladičkov je za njihov obstoj velikokrat usodna.


Prav tako se pojavijo problemi, ko živali zrastejo in spolno dozorijo. Pride do gonitev, potepanja, agresivnega vedenja, označevanje prostorov (markiranje, uriniranje) in brejosti. Samičke se lahko sparijo takrat, ko si tega ne želimo. Moramo jih imeti na povodcu in stalno pod nadzorom, da ne pride do brejosti in s tem do nezaželenih mladičkov.


Samčki, ki niso kastrirani, lahko označujejo teritorij z urinom bolj pogosto. Njihovo agresivno vedenje do drugih samcev in živali je lahko bolj izrazito in nevarno (ugrizne rane).


Lahko pride do dedovanja raznih genskih napak v hujših oblikah, če se parijo med seboj živali, ki že imajo prisotne napake (displazija kolkov, napake v izrasti zobovja/čeljusti, …).
Pri mucah se pojavlja vedno večje število okužb z raznimi boleznimi (mačjo levkozo (Felv), mačjim aidsom (Fiv), mikrosporijo).


Živali imajo lahko ob nenehnih gonitvah tudi različne zdravstvene težave (namišljena brejost, ciste na jajčnikih, tumorozne spremembe na mlečnih žlezah, prostati, ipd).
Če se kljub vsemu še vedno ne morete odločiti za sterilizacijo ali kastracijo vaše živali, vam v naši ambulanti z veseljem svetujemo.

avtor: Karin Kališnik dr.vet.med.

Nazaj na seznam