X

Splošno o psih

Domači pes (Canis lupus familiaris) je štirinožni sesalec, ki spada v družino psov, vrsto sivega volka.

Na svetu je znanih 36 divjih psov in lisic, poleg sivega volka med njih prištevamo tudi kojote, šakale, dinge, hijenske, rakunske in gozdne pse ter več podvrst lisic (polarna lisica, navadna ali rdeča lisica, fenek, šakalska lisica … ).
Domačega psa je človek predvidoma udomačil iz volka pred približno 14.000 in 15.000 leti, pes je zato tudi prva udomačena žival na svetu.

Pasme
Na svetu je trenutno priznanih okoli 400 domačih psov, ki pa se delijo na deset kategorij, ena kategorija pa uvršča še pse, ki niso priznani s strani kinologov.

Kategorije so:

  1. FCI skupina – Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
  2. FCI skupina – Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
  3. FCI skupina – Terierji
  4. FCI skupina – Jazbečarji
  5. FCI skupina – Špici in pratipski psi
  6. FCI skupina – Goniči in krvosledci
  7. FCI skupina – Ptičarji
  8. FCI skupina – Prinašalci, šarivci in vodni psi
  9. FCI skupina – Družni psi
  10. FCI skupina – Hrti

Prehrana
Psi v svoji prehrani potrebujejo zadostno količino beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob, vlaknin, vitaminov, rudninskih snovi (predvsem kalij in fosfor, ki sta pomembna za razvoj in tvorbo kosti) in najpomembnejšo snov, ki jo za preživetje potrebuje vsako živo bitje, vodo. Pes na kilogram svoje teže potrebuje od 50-70 ml vode.
Zato če psu pripravljamo hrano doma, mora ta vsebovati omenjene snovi, poleg tega pa mu je potrebno dodajati tudi vitamine in minerale.

Razmnoževanje
Psice spolno dozorijo s prvo gonitvijo, vendar v tem času še niso telesno sposobne imeti mladiče, saj je večina psičk takrat še nerazvitih. Predvsem to velja za srednje in velike pasme psov, ki se lahko razvijajo tudi do 18. meseca starosti. Prva gonitev se po večini pojavi med 7. in 9. mesecem, odvisno od velikosti psice in posameznega primera, medtem, ko so psi spodobni oploditi psico okvirno pri 10., 12. mesecih. Spolni ciklus psice traja nekje od 5 do 7 mesecev, to je obdobje med gonitvama, v katerem psička ne kaže zanimanja za parjenje.

Spolni ciklus lahko razdelimo na štiri obdobja:
predgonitev (proestrus) – traja približno 9 dni, v tem času psici močno oteče sramnica, iz nje se izceja gost in temen izcedek, ki proti koncu postane voden in bolj svetel
obdobje gonitve (estrus) – traja od 4 do 8 dni, edini primeren čas za paritev
obdobje po gonitvi (diestrus)
obdobje mirovanja (anestrus) – okoli 4 mesece, spolni organi psičke v tej fazi niso aktivni
Brejost pri psicah traja od 58 do 72, povprečno pa okoli 62 dni. Prve znake brejosti lahko preverimo s pomočjo ultrazvoka od približno 18. dne dalje. Vidni znaki pa se na psici pojavijo šele po petem tednu, saj lahko zaznamo povečan trebuh, proti koncu tudi nabrekle mlečne žleze, iz katerih se lahko ob pritiskih na seske izloči mleko. Obnašanje psice med brejostjo ponavadi ni spremenjeno, razen par dni pred kotitvijo. V drugi polovici psici povečamo obrok hrane. Ne smemo pa opustiti rednega gibanja, zmanjšamo le intenziteto.

Nazaj na seznam