X

Kuža z nami na počitnicah

Ko pride čas počitnic, se le težko odločimo, da bomo psa zaupali tujim, pa čeprav še tako skrbnim in preverjenim rokam.

Če se odločimo za to možnost, povprašamo pri vzreditelju: morda bo najbolj skrbno varstvo lahko nudil prav on. Vsak pasji hotel je potrebno dobro preveriti predvsem pri dotedanjih uporabnikih – učite se rajši na tujih izkušnjah, še posebej, če so te slabe! Sicer pa so počitnice čas, ko se lahko svojemu kužku bolj posvetimo. Kuža bo v temperaturno znosnejših mesecih zelo užival tudi v morski vodi in ob njej. Malo več nege potrebuje dlaka: če opazite, da ga koža srbi, mu nudite sladkovodno kopel oz. tuširanje. Tam, kjer je dlaka gosta in se dlje časa ne posuši (npr. nad korenom repa), lahko nastanejo luskinasti izpuščaji. Dlako je treba večkrat kot običajno pregledati in z blagim razkužilom zaustaviti reakcijo kože.

Kaj pa aktivne počitnice? Potikanje po našem sredogorju, ob neštetih vodnih bogastvih, kjer se bo z enakim užitkom naplaval vaš prijatelj kot vi sami? Pa dopust v toplicah, ko začutimo, da je potrebno napolniti izrabljene baterije? Na sprehodih, ki pa ne smejo biti v hudi vročini, bosta uživala oba. Kar precej današnjih skrbnikov se ne želi poleti odpovedati niti družbi psa niti počitnikovanju. Oboje so združili v prijeten dopust z malo vaje, ljubezni in razumevanja.

Kamorkoli se že boste odpravili na počitnice s svojim pasjim prijateljem, pa je potrebno upoštevati nekaj “železnih” pravil, da bo dopustovanje prijetno za vaju, družinske člane, pa tudi za okolico:

-          pes naj bo zdrav, cepljen in brez zajedavcev. Če bomo na to pravilo pomislili pravočasno, nam bo vzelo malo časa in truda, čeprav je odgovornemu lastniku opozarjanje na to čisto odveč. Pravočasno je potrebno poskrbeti za morebitno cepljenje proti dirofilariji (srčni glisti), če potujemo v Istro.

-          Pes naj bo vzgojen za življenje v urbanem okolju pospravljanje iztrebkov je osnovno pravilo za dobro sožitje (ne samo počitniško) z okolico pes naj bo vedno pod nadzorom, kadar se giblje brez vrvice – za varnost njega samega in drugih ščetka in stara brisača naj bosta pri roki, saj moker in blaten “turist” ni zaželen pravočasno preprečimo agresivna srečanja in dolgotrajno lajanje zaradi dolgočasja, predvsem pa imejmo ga radi, naj bo tudi on rad na dopustu ! Precej turističnih in gostinskih zmogljivosti sprejme pod svojo streho tudi pse. Tisti psi, ki z mize nikdar niso dobili hrane, tudi v restavraciji ne prosjačijo in zato so marsikje dobrodošli – žal v tujini veliko bolj!

-          Vožnja z avtom sodi sicer v poglavje o vzgoji, pa vendar naj ponovimo: Mladiča je potrebno postopno navajati na vožnjo Najbolj varno se pes počuti na sedežu za voznikom, z oprsnico in varnostnim pasom pa je potrebno preprečiti, da pri zaviranju ne prileti naprej. Vedno je dobro uporabljati isto mesto za prevoz psa. Odprta okna bodo imela za posledico mukotrpno vnetje ušes in/ali oči! V poletnih mesecih so nam kužki najbolj hvaležni za klimatsko napravo. Nikdar in nikoli ne puščajte psa v avtomobilu na soncu ! Tudi na krajše izlete se ne odpravljajte brez plastenke vode in sklede, saj nam lahko že manjši zastoj na cesti prekriža načrte.

13. del članka avtorice Mojce Sajovic

Nazaj na seznam