X

Nega in higiena pasjega mladička

Nega mladička zahteva nekoliko več pozornosti kot nega odraslega psa.

Nega dlake:  Za grobo umazanijo uporabljajte sprva mehko krtačo s ščetinami, nato pa gumijasto krtačo ali rokavico, ki pobira odmrle dlake in masira kožo. Za česanje priporočamo dolžini dlake primeren glavnik z dolgo-kratkimi kovinskimi zobmi. Česanje enkrat na teden povsem zadošča, izjema je čas menjave dlake. Pozorno in nežno je potrebno razčesati dlake pod in za ušesi, rep, zadnjo stran nog. Vsako česanje naj bo prijetno in ne predolgo. Pridnost vedno nagrajujte sproti. Vedno kužka češite na istem kraju, najbolje na kaki mizi na vrtu in sproti nagrajujte. Nego bo privzel kot prijetno dolžnost in delo, ne kot igro.

Mladega kužka ne kopamo – mokrega le obrišemo z brisačo – dokler se sam poleti ne poda v vodo. Tudi takrat mokrega osušimo z brisačo in počešemo. Mladiči imajo namreč zelo slabo razvito termoregulacijo, zato je nevarnost, da ga prehladimo, velika. Moker kuža smrdi, če ima slabo negovano in zanemarjeno dlako. Pri mladih psih zato lahko namesto kopanja uporabimo posip. Psa naj ne bi kopali več kot dvakrat letno, pri tem je priporočljiva uporaba dobrega nevtralnega šampona za pse brez izrazitega vonja. Koža in dlaka sta mastni, s pretiranim kopanjem pa s šamponom to maščobo odstranimo. S tem povzročimo hiperprodukcijo maščobe, ta pa ima močan vonj, zato ugotavljamo, da naš kuža smrdi. Koža se lahko tudi preveč izsuši, pride do luskanja in kuža ima prhljaj. Nekateri šamponi za pse imajo za našega psa preveč intenziven vonj (čeprav ga človek ne čuti), zato se kuža po kopanju tako rad povalja po nesnagi. S tem pač nevtralizira premočan vonj, ki mu ga je pri kopanju “vsilil” skrbnik.

Oči in ušesa čistimo z robčki, ki se dobijo v boljših trgovinah ali pri veterinarju in so prepojenimi z blagim razkužilom. Za čiščenje ušesnega masla uporabljamo kapljice po nasvetu veterinarja. Da ne bo prva izkušnja slaba, je treba kapljice ogreti na telesno temperaturo!!

Mladega psa je priporočljivo čim prej privaditi na čiščenje zob – sprva le kot dotik, kasneje s posebnim naprstnikom ali s pasjo krtačko. Zobna pasta za pse s fluorom deluje tudi kot zaščita pred zobnimi oblogami, kar omogoča, da bo imel kuža dolgo lepe in zdrave zobe.

Za odstranjevanje klopov uporabljajte izključno pinceto za klope, ki je za drobiž dosegljiva v vsaki trgovini s pasjo opremo. Hitro in v celoti lahko z njo odstranimo klopa, hkrati pa ga ne stiskamo, s čemer bi lahko pospešili vnos bakterij v telo psa.

12. del članka avtorice Mojce Sajovic

Nazaj na seznam