X

Vrata, ki širijo pasji in mačji svet

Še nekaj let nazaj smo lahko le v ameriških filmih občudovali domače ljubljence, pse in mačke, ki se prosto sprehajajo v hišo ali stanovanje in spet ven skozi posebna vratca z loputo.

Danes to ni več novost v naših domovih, čeprav se lastniki psov z nezaupanjem lotevajo predelave svojih vrat. Naslednji podatki in izkušnje bodo morda razblinili pomisleke tistih, ki še oklevajo.

Različne velikosti vrat, ki jih dobite na našem trgu, so primerne vse pasme psov. Pri tem je bolj kot višina vratc pomembna višina, na katero vrata namestimo, saj se tudi večji pes ne bo obotavljal dvigniti nog, teže pa se bo splazil skozi prenizko postavljena vratca. Odprtino zapira loputa, ki pri različnih izvedbah lahko prepreči prehod v eno ali obe smeri in ob robovih tesni ter preprečuje prepih.

Kdaj in zakaj je pravzaprav priporočljivo, da se odločimo za taka vratca? Pasji svet ima svoje posebnosti in je včasih postavljen na glavo: kuža je na vrtu, tam je njegov življenjski prostor. Mili pogled skozi okno in praskanje po vratih nas občasno želi prepričati, da si naš štirinožec nadvse želi naše družbe. In ko nas – ponavadi nas vedno – prepriča, odpremo vrata in osrečimo nežno pasjo naravo. Ampak kmalu se zgodba ponovi v obratni smeri. S pasjimi vratci psu okrepimo občutek, da svojega človeka lahko kadarkoli poišče.

Učenje oz. privajanje na novo pridobitev še za največje trdobučneže ne traja več kot nekaj poizkusov s slastno nagrado na drugi strani vrat. Tudi za mladička pri dveh mesecih in pol vratca niso nikakršna ovira: najprej odriv z glavo, nato prednji tački, potem pa trebušček in zadnji tački prilezejo kar sami. Če vas ne potrejo sledovi nekaj blatnih pasjih tac na tleh in če nekaj pasjih dlak na preprogi ne uniči vaše dobre volje, odprite dom svojemu prijatelju skozi opisana vratca. Boste videli, izplača se!

11. del članka avtorice Mojce Sajovic

Nazaj na seznam